Zoo Facilities

Phoenix Zoo Entry Oasis

About the Project

As a reflection of the surrounding formations of sand and stone, such as “Camel Back Mountain” and “Hole in the Rock,” the new entrance for the Arizona Center for Nature Conservation, or Phoenix Zoo, presents an edifice of rammed earth walls that on one hand merge seamlessly with its environment and on the other are simultaneously bold and identifiable. Roof panels that alternate between solid and perforated protect guests from the harshness of the sun without denying a connection to almost omnipresent blue skies and wispy clouds.

The project divides ticket sales from ticket-taking operations. By spreading out the queuing process, daily visitors, members and large groups can all pulse through the sequence with greater efficiency, solving the problem of congestion at the attraction’s entry.

Get the Full Story

Explore the process, design philosophy, goals and results of this project.

View Case Study

What Clients Say

“The Phoenix Zoo attracts about 1.6 million visitors per year. Our old entrance had a single point-of-entry which had people standing in line for long periods of time, and not always happy about it. With the help of WDM we built a new, beautiful front entry which allows us to manage high attendance days more efficiently and its been a night and day difference.”

Bert Castro

President/CEO of Arizona Center for Nature Conservation and the Phoenix Zoo